alergologie

Alergologia este o specialitate medicală desprinsă din cadrul imunologiei clinice, care se ocupă de diagnosticarea şi tratarea bolilor alergice.

Alergiile reprezintă o reacţie inadecvată sau exagerată a sistemului imunitar la substanţe care, la majoritatea oamenilor, nu cauzează simptome. Simptomele bolilor alergice pot apărea în urma contactului pielii cu substanţe chimice, în urma inhalării de praf, polen (sau alte substanţe), în urma ingestiei anumitor alimente sau administrării de medicamente.

Imunologia clinică studiază structura şi funcţiile sistemului de apărare al organismului (imun), elaborează metode de utilizare a cunoştinţelor imunologice în diagnosticul, tratamentul şi profilaxia maladiilor infecţioase şi bolilor cauzate de defecte sau reactivitate crescută a sistemului imun.

În cadrul Policlinicii Bethesda beneficiați de consultații, metode de diagnostic specifice – de avangardă – și tratamente ce acoperă întreaga patologie alergologică tipică: rinită alergică, conjunctivită, eczemele, dermatita de contact, urticaria, angioedem, astmul bronsic, alergiile alimentare, alergiile medicamentoase, înţepăturile de insecte, anafilaxia.
Alergologia şi Imunologia Clinică este un domeniu vast care adeseori necesită o strânsă colaborare cu medicii pediatri, ORL-iști, dermatologi, anesteziști, pneumologi sau reumatologi, specialişti prezenţi în clinica noastră, spre care puteţi fi îndrumaţi la nevoie.

Testele alergologice împreună cu istoricul medical pot confirma dacă semne şi simptome, cum ar fi strănutul, respiraţia şuierătoare şi erupţiile cutanate, sunt cauzate de alergii. Testele alergologice pot identifica, de asemenea, anumite substanţe care declanşează reacţiile alergice. Rezultatele testului alergologic pot ajuta în stabilirea unui plan de tratament al alergiei, care poate include evitarea alergenului, medicamente sau imunoterapie.

Testele alergologice constau în realizarea de teste cutanate sau sanguine pentru a determina care substanţe sau alergene sunt incriminate în declanşarea reacţiilor alergice. Unele teste detectează reacţiile alergice imediate, care se produc în câteva minute de expunerea la un alergen. Alte teste detectează reacţii alergice întârziate, care apar dupa o perioadă de câteva zile.
Testele cutanate sunt rapide, exacte şi în general mai ieftine decât testele sanguine, dar alegerea tipului de test se realizează în funcţie de particularitatea cazului.

În cadrul acestei specialităţi vă oferim:

 • Teste cutanate alergologice prick cu alergene (aeroalergene, trofalergene);
 • Testare cutanată alergologică pentru urticaria la agenti fizici;
 • Testare cutanată prick, test intradermic şi test de provocare subcutanat la anestezice stomatologice;
 • Testare intradermic laser autolog (TSA);
 • Determinare debit expirator maxim instantaneu de vârf (PEF) prin peak flow-metrie;
 • Spirometrie, după caz, spirometrie post-bronhodilatator (flow-screen);
 • Tratament antialergic si antiinflamator sistemic şi topic, inclusiv tratament inhalator cu dispozitive complexe sau de tipul nebulizării;
 • Imunoterapie specifică cu vaccinuri alergenice standardizate;
 • Educaţia complexă a pacientului alergic, inclusiv oferirea de fişe/pliante cu informaţii complexe privind măsurile profilactice de evitare a expunerii la alergene sau alţi factori declanşatori ai unor reacţii de hipersensibilitate.

*Testarea cutanată alergologică prick: Teste pentru reacţii alergice imediate
Sunt teste prin înţepătură, care verifică reacţii alergice imediate pentru un număr mare de substanţe diferite în acelaşi timp. Trusele pentru testare prick utilizate sunt aprobate de către Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind produse biologic de uz uman pentru teste alergologice in vivo. Acest tip de testare este folosită în special pentru diagnosticarea afecţiunilor de tip rinită, astm, dermatite atopice, provocate de diverse alergene: acarieni din praful de casă, mucegaiuri, descuamaţii epiteliale provenite de la animale, polenuri, diverse alimente.
Metoda prick constă în aplicarea la nivelul feţei anterioare a antebraţelor a picăturilor de extracte alergenice prin care se înţeapă pielea, cu lanţete sterile de unică folosinţă (speciale pentru testarea prick) care permit penetrarea unei cantităţi foarte mici de alergen în epiderm (de ordinul nanolitrilor). Deoarece acele folosite pătrund doar foarte puţin în grosimea pielii, nu există sângerare, nu sunt dureroase, dar pot da un uşor disconfort de moment.

*Imunoterapia specifica (ITS), adeseori numită incorect şi desensibilizare sau hiposensibilizare, este cea mai corectă formă de tratament a alergiilor. ITS este de fapt o formă de vaccinare antialergică, adresându-se în special alergiilor provocate de praful de casă, polenuri, contactul cu epitelii de origine animală (pisică sau câine) sau veninuri de insecte (albină sau viespe). Poate fi considerată ca o reeducare relativ costisitoare a sistemului imunitar pe durata de 3-5 ani, cu efectele vizibile după aproximativ 6-8-12 luni de la iniţiere.
ITS constă în administrarea gradată a unor doze şi concentraţii crescătoare din alergene implicate în declanşarea simptomatologiei alergice a acestora. Se aplică întotdeauna după şi în funcţie de rezultatele testarii cutanate (TC) – prick test sau a determinarii IgE specifice faţă de alergenii incriminaţi. Este unicul tratament care se adreseaza direct cauzelor hipersensibilitatii alergice ce stă la baza producerii bolilor alergice respiratorii ca rinita şi astmul alergic, ducând la ameliorarea simptomatologiei, cu scăderea necesarului de medicaţie, sau chiar la vindecarea afecţiunii.

Vreau o programare

Alege varianta rapidă și fă-ți o programare online, completând câmpurile de mai jos. Un reprezentant Bethesda te va contacta în maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale.

Send message

Doctor

doctor@2x

dr. Adumitroaiei Petru

medic specialist

Servicii de diagnosticare și tratament în alergologie și imunologie clinică.

De ce să alegi Centrul Medical Bethesda ?

Pe lângă medicii cu înaltă calificare, o asistență medicală mai bună este susținută prin echipamente și facilități moderne.

În Grupul Medical Bethesda pacienții au acces la cele mai noi tehnologii și echipamente medicale, cum ar fi echipamente de imagistică, echipamente chirurgicale și echipamente de laborator.

Facilitățile sunt proiectate astfel încât să fie confortabile și primitoare pentru pacienți, zone confortabile de așteptare și săli de consultații curate, bine întreținute.

 • Calificare
 • Competență
 • Amabilitate
 • Disponibilitate
 • Spațiu generos și curat
 • Echipamente performante
 • Facilități confortabile