Coronarografia este o procedură minim invazivă, prin care medicii cardiologi cu supra-specializare în cardiologie intervențională pot vizualiza vasele de sânge din jurul inimii și la nevoie pot trata leziunile acestora. Este considerată cea mai bună metodă de diagnosticare a bolii coronariene.
Indicații
Medicul specialist poate recomanda efectuarea unei coronarografii în următoarele situații:
- simptome ale bolii coronariene, cum ar fi durerea în piept, durere în maxilar, gât sau braț, care nu poate fi explicată prin alte teste,
- durere toracică nouă sau în creștere – angină instabilă,
- evaluarea pacienților care au suferit un infarct miocardic,
- rezultate anormale la un test de efort cardiac neinvaziv,
- alte probleme ale vaselor de sânge sau o leziune toracică,
- când ecografia cardiacă evidențiază modificări de contractilitate ale mușchiului cardiac.
Înainte de procedură
Medicul cardiolog va recomanda efectuarea unor teste:
- Analize uzuale de sânge (hemoleucogramă, probe de coagulare, glucoză serică, uree, creatinină, etc.)
- Electrocardiogramă
- Ecografie cardiacă.
În cazul pacienților care au în tratament anticoagulante orale, ele vor trebui oprite cu o zi sau două înainte de coronarografie.
În timpul procedurii
În condiții sterile, sub anestezie locală, medicul cardiolog intervenționist va alege tipul de abord, femural (la nivel inghinal) sau radial (la încheietura mâinii), după care va introduce în artera radială sau cea femurală un tub (teacă arterială) prin care introduce apoi o serie de ghiduri și catetere (tuburi lungi, subțiri și flexibile) cu care avansează prin ghidaj radioscopic până la originea arterelor coronare. Cu ajutorul acestor catetere și a unui aparat special numit angiograf, medicul evidențiază arterele coronare prin injectare directă de substanță de contrast care permite vizualizarea arterelor folosind raze X. Astfel, se examinează în timp real imaginile pe un ecran de înaltă definiție și se pot identifica zone de îngustare (stenoză) sau obstrucție (ocluzie) la nivelul arterelor care vascularizează mușchiul cardiac.
Rezultate
Se consideră un rezultat normal absența îngustărilor semnificative (stenoze) sau a blocajelor (obstrucții) la nivelul arterelor coronare.
În funcție de concluzia la care ajunge medicul specialist după efectuarea unei coronarografii, acesta va alege soluția optimă de tratament.
În situația în care plăcile de aterom sunt mai reduse de 70%, pacientul primește tratament medicamentos, însă pentru cei la care plăcile de aterom sunt egale sau mai mari de 70%, arterele coronare pot fi dilatate în cadrul aceleiași ședințe prin angioplastie coronariană cu stent.
După procedură
După terminarea procedurii, se realizează compresie la locul de abord arterial, prin care s-au introdus cateterele (încheietura mâinii sau zona inghinală), prin realizarea unui pansament compresiv sau cu ajutorul unor dispozitive speciale de hemostază.
În jur de 90% din proceduri sunt efectuate prin abord radial (pe la încheietura mâinii), astfel că pacientul se poate mobiliza imediat după procedură. Dacă abordul a fost femural, când cateterele au fost introduse prin zona inghinală, pacientul va trebui să ramână întins în pat timp de câteva ore.
Pentru facilitarea eliminării substanței de contrast folosită în timpul procedurii, este recomandat ca pacientul să se hidrateze bine, cu 2-2.5 litri de lichide, in următoarele 24 ore după coronarografie.
Tarif – Coronarografie- 2.500 lei
În cadrul Centrului de Cardiologie și Radiologie Bethesda, acum există posibilitatea realizării Coronarografie în contract cu CNAS, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la prețul de 1900 lei.
Pentru informații suplimentare, puteți apela numarul de telefon 0330.401.801, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 – 18:00.
Locația Centrului de Cardiologie si Radiologie Intervențională BETHESDA, în care se efectuează atât Coronarografia cât și Angioplastia coronariană cu stent este in str. Nicolae Labiș, nr. 33, Suceava (serpentine).