Angioplastia coronariană este o procedură de cardiologie intervențională prin care se restabilește fluxul de sânge normal la nivelul mușchiului inimii printr-o arteră coronară îngustată sau blocată.
Procedura se realizează atunci când în urma coronarografiei s-a constatat că arterele coronare (vasele de sânge care irigă inima) prezintă îngustări sau obstrucții complete. Arterele coronare pot prezenta îngustări semnificative (stenoze) prin depunere de colesterol, calciu și alte grăsimi, caz în care circulația sângelui este îngreunată sau chiar împiedicată complet.
Pe parcursul angioplastiei coronariene se folosesc mai multe dispozitive medicale: teci, catetere, baloane și stenturi. Stentul este un tub sub formă de rețea metalică cilindrică și are capacitatea de a menține artera coronară deschisă.
Stenturile coronariene pot fi acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator și antiproliferativ. Riscul apariției unei astfel de reacții adverse după montarea stentului se reduce la sub 1% în cazul folosirii unui dispozitiv farmacologic activ, impregnat cu medicamente antiproliferative.
Beneficii
Angioplastia coronariana cu stent este principala metoda de revascularizare coronariana, cu o rata de succes mai mare de 95%, cu efect de durata si risc scazut de complicatii. Dupa angioplastie, pacientul se mobilizeaza foarte repede si timpul de recuperare este mult mai scurt decat in cazul interventiei chirurgicale, de doar cateva zile comparativ cu aproximativ sase saptamani dupa operatia de bypass coronarian.
- Din punct de vedere procedural, angioplastia coronariană cu stent este o continuare a coronarografiei, de aceea se vor respecta aceleasi indicatii pre-operatorii, din timpul interventiei si post-operatorii ca si in cazul coronarografiei.
Recomandări pe termen lung
După angioplastie, în următoarele 6-12 luni trebuie urmat un tratament care include obligatoriu medicamente antiplachetare, este important să se revină la control așa cum a recomandat medicul cardiolog și să se respecte tratamentul indicat de acesta. Prima vizită la medic este recomandat să se facă la 2-4 săptămâni după procedură, cu controale la 3, 6 luni, 12 luni post-angioplastie.
De asemenea, este importantă schimbarea stilului de viață:
-abandonarea fumatului,
-alimentația sănătoasă,
-activitatea fizică regulată,
-menținerea unei greutăți ideale,
-reducerea stresului.
În plus, este foarte important controlul strict al factorilor de risc cardiovascular (colesterol ridicat, hipertensiune arterială, diabet) cu medicație adecvată.
Tarife
- Coronarografie + Angioplastie cu 1 stent – 14.000 lei (11.500 lei CNAS)
- Coronarografie + Angioplastie cu 2 stenturi – 18.000 lei (15.500 lei CNAS)
- Coronarografie + Angioplastie cu 3 stenturi – 22.000 lei (19.500 lei CNAS)
Pentru informații suplimentare, puteți apela numarul de telefon 0330.401.801, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 – 18:00.
Locația Centrului de Cardiologie si Radiologie Intervențională BETHESDA, în care se efectuează atât Coronarografia cât și Angioplastia coronariană cu stent este in str. Nicolae Labiș, nr. 33, Suceava (serpentine).